Hviding

Sunday, December 26, 2004

Om marinemaler Lauritz Haalands fotokompetanse

Lauritz Haaland, gift med Ingeborg Severine Henriksen, født i 1851 i Barbu, Arendal. Faren var kjøbmann Salve Henriksen, Barbu, Arendal.
Ingeborg hadde minst 2 søstre, Karen Kristine, født 1865 og Anna, født 18... samt en bror, Jørstad Henriksen, født 1859.
Anna var gift med fyrvokter på Kvitsøy, Otto Kristian Jæger fra Kristiania og var således svigerinne til Lauritz Haaland.
Jørstad og søsteren Karen Kristine var begge fotografer. Førstnevnte drev som fotograf i Arendal mens Karen Kristine reiste til Stavanger og startet fotoforretning i 1901 under navnet Henrichsen & Co. (kfr. Stavanger Museum’s årbok for 1993). Ifølge denne kilden ble forretningen overdratt til Hakon Johannesen mens Karen flyttet sitt fotoatelier til Østervåg. Hun avviklet her i 1913 og flyttet til Kristiania.
Lauritz Haaland var således inngiftet i en fotograffamilie hvor, svoger og svigerinne var fotografer. Og da svigerinne Karen Kristine drev sin fotoforretning i Stavanger, kan man regne med at han fikk god opplæring i "den edle kunst". Fotokunsten va jo ennå i sin spede begynnelse og ble bare utført av fotografer. Vi kan således regne med at en god del L.H.’s fotoer i virkeligheten er tatt av svigerinnen, kfr. bildet fra Lauritz Haaland’s atelier. Det kompliserte arbeidet med fremkalling av fotoplatene og positiver må i alle fall være utført av henne.
Familieforholdet både med svigerinnene Karen Kristine i Stavanger og Anna som var gift Kristianiamannen Jæger på Kvitsøy forklarer vel også de "byaktige" menneskene i flotte "gevanter" som vi ser på L.H.’s familiebilder. Det har gitt Ibsengranskeren Ingvar Sørensen, Vedavågen visse tanker om at Henrik Ibsen har hentet en del av sine figurer i "Fruen fra Havet" fra Kvitsøy og miljøet rundt Lauritz Haaland. Det er jo kjent at Henrik Ibsen besøkte Kvitsøy på denne tiden.
Stavanger, 28.04.03
Jørg Hviding

0 Comments:

Post a Comment

<< Home